Lámpaernyő választás

Hogyan válassz lámpaernyőt

Amikor lámpaernyőt választunk, 3 dolgot kell alapul venni: a méretet, a színt és a formát. Léteznek iránymutatások, amelyek segítenek a választásban, de természetesen ezek nincsenek kőbe vésve, bármikor felrúghatod őket, ha úgy tetszik 🙂 Na és persze az sem utolsó szempont, hogy a lámpaernyő ne csak a lámpatesthez, hanem a helyiség hangulatához, stílusához is illeszkedjen.

Lightingale asztali lámpák

Nézzük a lámpaernyő méreteit…

Ha asztali lámpára keresel megfelelő méretű ernyőt, a szélességre kétféle szabály létezik. Az egyik, hogy a lámpaernyő szélessége a lámpatest szélességének a kétszerese legyen. A másik lehetőség, hogy a lámpaernyő szélessége kb. a test (foglalat nélküli) magasságával egyezzen meg. Egy biztos, a lámpaernyő mindenképpen legyen – minden irányban – szélesebb, mint a lámpatest legszélesebb pontja.

Mi a helyzet a magassággal? Ez is változhat bizonyos méretek között. Az az ideális, ha az ernyő magassága a lámpatest magasságának nagyjából az 50-75%-a közé esik.

Ha kettő között vacillálsz, válaszd inkább a nagyobbat! Több fényt ereszt át és nagyítja a teret.

Állólámpánál kicsit mások az arányok. Egy állólámpára való lámpaernyő átmérője általában 45 cm vagy még ennél is nagyobb. Azonban ha nincs elég helyed, a lámpa túl közel van a falhoz vagy egy másik bútorhoz, kicsit kisebbre veheted a méretet. De itt is érvényes, hogy a lámpaernyő szélesebb legyen, mint a lámpatest legszélesebb pontja. A hatalmas ernyő ugyanakkor egy kisebb szobában sem mutat jól, ha túl nagyok és zsúfoltak a bútorok. A lámpabúra magassága pedig a lámpatest magasságának kb. a negyede legyen.

Az a fontos, hogy a végeredmény kellemes legyen a szemednek. Így ha ránézésre megfelelőnek tartod az arányokat, nyugodtan térj el az “előírásoktól”. Egy dologra azonban nagyon figyelj! A lámpaernyőnek el kell rejtenie a foglalatot, de ne takarja el magát a lámpatestet.

Ami a lámpaernyő formáját illeti…

A lámpernyő formája általában követi a lámpatest formáját. Egy szögletes lámpatesthez szögletes, egy kerek lámpatesthez kerek vagy ovális lámpaernyő illik jobban. Mindegyik lehet merőleges falú, vagy felfelé szűkülő. A kerek lámpaernyők népszerűbbek, azonban praktikusabb lehet egy szögletes vagy ovális ernyő, ha közel a falhoz, egy kisebb helyre kell állítani a lámpát, esetleg egy keseny polcra vagy egy kandallóra.

És mi helyzet a színnel, a mintázattal és az anyaggal?

Ez a legizgalmasabb és egyben a legnehezebb rész. Annyi lehetőség, szín és minta van, nehéz választani. A lényeg, hogy illeszkedjen a szoba karakteréhez és a funkciójának megfelelő fényt eresszen át. Olvasáshoz vagy a szoba részletének vagy egészének erősebb megvilágításához természetesen egy világosabb lámpaernyő a célszerűbb választás, de ha hangulatvilágítás a cél, nyugodtan válasszunk sötétebb, akár mintás lámpaernyőt. Egy natúr vagy pasztell szín nyugalmat áraszt, egy vibráló színekben pompázó, mintás lámpaernyő pedig izgalmasabbá, pezsgőbbé teszi a teret. Egy olyan lámpa esetén, ahol a lámpatestet szeretnéd kihangsúlyozni, szintén az egyszerűbb lámpaernyő a jobb választás. Ellenkező esetben légy merész, és ha illik a környezetbe, vállald be a színeket. 🙂

Az anyag tekintetében szintén meghatározó a berendezés. A legtöbb lámpaernyő borítása pamutvászon vagy lenvászon. Azonban ha egy kicsit elegánsabb hatást szeretnél elérni, választhatsz selymet vagy bársonyt.

Retro asztali lámpák
Fotó: East Side Story, The Shop

A mennyezeti világításról se feledkezzünk meg…

Akár a szobát szeretnénk megvilágítani, akár az ebédlőasztalt, nagyon fontosak az arányok. Egy kisebb hálószoba esetében a lámpaernyő átmérője 40-50 cm is lehet, egy nagyobb helyiség esetén ez lehet akár 60-70 cm is. Megközelítőleg ki lehet számolni a lámpaernyő ideális átmérőjét: összeadjuk a szoba (vagy a megvilágítandó szoba rész) szélességét és hosszúságát, majd ezt elosztjuk 12-vel. Ezt a módszert azért egy bálterem esetében nem használnám.

Az ernyő magasságát a szoba magassága befolyásolhatja, főleg alacsonyabb terek esetén. Ami fontos, hogy ha olyan helyre kerül a lámpaernyő, ahol közlekedünk alatta, legalább 210-220 cm legyen a padló és a lámpaernyő között.

Ha ebédlőasztal fölé szeretnénk lámpaernyőt helyezni – esetleg többet is – az ernyő átmérője az asztal szélességének nagyjából a fele legyen. Hosszú asztal esetében elhelyezhetünk arányosan több lámpaernyőt is, kellő távolságra. Az ernyő alja kb. az asztal felett 60-80 cm-re essen úgy, hogy ha felállunk, nagyjából szemmagasságban legyen. Érdemes alulról egy diffúzorral takarni az izzót, hogy szétszórja a fényt és ne világítson a szemünkbe.

Mennyezeti lámpaernyők
Fotók: Merci-Ancsa dekor

Ha még mindig bizonytalan vagy, vagy egy konkrét elképzelésed van, de nem találod a megfelelő méretet / színt / formát, keress bátran és megtaláljuk a megoldást…